حلواارده سنتی

حلواارده سنتي مرغوب از كنجد تازه

حلواارده سنتی

حلواارده سنتی یک فراورده های سنتی و اصیل در ایران است که از مخلوط ارده با یک شیرن کننده مناسب و ترجیحا طبیعی مانند انواع شیره ها ( انگور، خرما، انجیر) و عسل به دست می آید. مهمترین بخش تشکیل دهنده حلواارده، ارده است.

گذشتگان و کنجد

کنجد یکی از قدیمی ترین دانه هایی است که در میان دانه ها جزء سرشارترین منابع روغنی محسوب می شود. استفاده از مواد غذایی که در ترکیب آنها دانه کنجد و یا روغن کنجد به نحوی به کار رفته باشد، به زمان های بسیار دور برمی گردد.اشاره به استفاده از کنجد به عنوان مائده آسمانی که بر قوم بنی اسرائیل نازل شده، در قرآن کریم محکم ترین سند ادوار گذشته است. گیاه کنجد تولید دانه ای می کند که عمده آن جهت تولید روغن خوراکی مورد استفاده قرار می گیرد.

کنجد

محصول گیاه کنجد به صورت کپسول و محتوی دانه های کوچک، مسطح و بیضوی شکل است که دانه کنجد نامیده می شود و بخش مورد استفاده این گیاه است.

کنجد به رنگ های سفید، خاکستری و سیاه هستند که نوع سفید مرغوبیت بیشتری دارد. کاربردی ترین قسمت کنجد، دانه آن است که نزدیک به 75% چربی و پروتئین در آن وجود دارد. کنجد منبع مهمی از نیاسین، اسید فولیک و توکوفرول (500 الی 700 میلی گرم در هر کیلوگرم) بویژه گاماتوکوفذول، مواد معدنی (5 تا 7 درصد)، فسفر (0.7 درصد) ،آهن و مقدار اندکی ویتامین A می باشد.

حلواارده مرغوب از ارده تازه

طرز تهیه حلواارده سنتی

حلواارده سنتی از ارده خام تهیه می شود. در تهیه حلواارده ، اگر میزان ارده کم باشد، محصول بافت سفتی دارد و اگر میزان ارده زیاد باشد حلواارده شل خواهد شد. در هر حال میزان ارده در حلوا نباید از 50 درصد وزن کل کمتر باشد.

تولید سنتی حلواارده از مخلوط کردن ارده با شربت در یک همزن مخصوص در حال گردش و مالش دادن آن به مدت 30 تا 40 دقیقه است. نتیجه این کار بافت حلوا شامل الیاف بسیار نازکی است که به آن نخ می گویند. ولی در دقایق پایانی با مالش دادن، حالنت نخی و کشش حلواارده از بین خواهد رفت. در این مرحله افزودنی ها و ادویه جات مختلف نظیر هل به مخلوط اضافه می شود. در پایان به مدت چند دقیقه همزن یک حالت لرزان ایجاد می کند تا حلول ارده حاصل نرم، یکنواخت و فاقد بافت شنی باشد. با این عمل محصول حالت مالیدنی مناسبی پیدا می کند. شاید تفاوت مهم این فرآورده با نوع صنعتی همین حالت ایجاد شده است.

قابل ذکر است از وانیل ، وانیلین، گلاب،‌مغزهای خوراکی گیاهی نظیر پسته، گردو، فندق و بادام زمینی نیز استفاده می گردد. در صورت استفاده از این مغزها میزان آن نباید کمتر از 4 درصد از وزن کل حلواارده باشد.

نحوه نگهداری حلواارده سنتی 

حلواارده سنتی به دلیل اینکه دارای کنجد می باشد که سرشار از اسید های چرب اشیاع نشده است، خیلی زود در مجاورت با هوای گرم و تحت تأثیر نور و گرما،‌چربی های آن با اکسیژن ترکیب شده و اکسید می شود. این حالت موجب ایجاد طعم تند و نامطلوب می گردد. حلواارده را باید در محلی خنک و دور از تابش نور خورشید نگهداری نمود. تاریخ مصرف آن توسط کارشناسان بهداشت شش ماه پس از تولید تعیین شده است. بدیهی است در صورتیکه در در محل مناسبی مثل یخچال نگهداری شود مدت زمان بیشتری قابل استفاده است.

مزایای مصرف حلواارده سنتی 

مهمترین مزایای مصرف حلواارده سنتی به عنوان یک ماده غذایی ایده آل را می توان در موارد زیر خلا صه کرد:

  • حلواارده سنتی به دلیل اینکه فاقد هرگونه افزودنی شیمیایی است و هنوز به روش سنتی و تا حدودی دستی تولید می شود، طعم و مزه طبیعی داشته و نسبت به حلواارده ای که به روش صنعتی تولید می گردد از طرفداران بیشتری برخوردار است. بافت شنی و حالت زبری در حلوا شکری های صنعتی مورد پسند بسیاری از مردم نیست،‌در حالی که این ویژگی در حلواارده وجود ندارد، به عبارتی حلواارده سنتی حالت کاملا مالش پذیر دارد.
  • روغن موجود در حلواارده یکی از بهترین منابع اکسیدان و اسیدهای چرب غیر اشباع است که ارزش تغذیه ای و درمانی آن اثبات گردیده است. این ترکیبات نقش مهمی را در پیشگیری از بیماری های قلبی عروقی ایفا می کند.
  • وجود انواع مواد مغزی نظیر ویتامین های E-B و D در حلواارده کمک قابل توجهی به سلامت مصرف کننده می کند.
  • حلواارده منبع خوبی از آهن و اسید فولیک است که دریافت روزانه و کافی این ترکیبات نقش موثری در پیشگیری از ابتلاء به کم خونی بویژه در کودکان و نوجوانان ایفا می کند.
  • کلسیم و فسفر موجود در حلواارده مانع از کاهش حجم توده استخوانی شده و از ابتلاء به نرمی و پوکی استخوان بویژه در سنین میانسالی و پیری جلوگیری می کند.
  • حلواارده با داشتن طبیعت گرم،‌مزه شیرین و بادارا بودن بیشترین مواد مورد نیاز بدن یک غذای مفید و پرارزش برای انسان است. البته در مصرف آن می بایست جانب احتیاط را رعایت نمود.
  • روغن کنجد موجود در حلواارده خواص بی نظیری مانند ضد سرطان ، ضد جهش و ضد التهاب را به همراه دارد.
  • ارده موجود در حلواارده فاقد هرگونه ماده شیمیایی است و خود به تنهایی غذای کاملی است.

فروشگاه کنجدک

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *