حلواارده سنتی

حلواارده سنتي مرغوب از كنجد تازه

حلواارده سنتی

حلواارده سنتی یك فراورده های سنتی و اصیل در ایران است كه از مخلوط ارده با یك شیرن كننده مناسب و ترجیحا طبیعی مانند انواع شیره ها ( انگور، خرما، انجیر) و عسل به دست می آید. مهمترین بخش تشكیل دهنده حلواارده، ارده است.

گذشتگان و كنجد

كنجد یكی از قدیمی ترین دانه هایی است كه در میان دانه ها جزء سرشارترین منابع روغنی محسوب می شود. استفاده از مواد غذایی كه در تركیب آنها دانه كنجد و یا روغن كنجد به نحوی به كار رفته باشد، به زمان های بسیار دور برمی گردد.اشاره به استفاده از كنجد به عنوان مائده آسمانی كه بر قوم بنی اسرائیل نازل شده، در قرآن كریم محكم ترین سند ادوار گذشته است. گیاه كنجد تولید دانه ای می كند كه عمده آن جهت تولید روغن خوراكی مورد استفاده قرار می گیرد.

كنجد

محصول گیاه كنجد به صورت كپسول و محتوی دانه های كوچك، مسطح و بیضوی شكل است كه دانه كنجد نامیده می شود و بخش مورد استفاده این گیاه است.

كنجد به رنگ های سفید، خاكستری و سیاه هستند كه نوع سفید مرغوبیت بیشتری دارد. كاربردی ترین قسمت كنجد، دانه آن است كه نزدیك به 75% چربی و پروتئین در آن وجود دارد. كنجد منبع مهمی از نیاسین، اسید فولیك و توكوفرول (500 الی 700 میلی گرم در هر كیلوگرم) بویژه گاماتوكوفذول، مواد معدنی (5 تا 7 درصد)، فسفر (0.7 درصد) ،آهن و مقدار اندكی ویتامین A می باشد.

حلواارده مرغوب از ارده تازه

طرز تهیه حلواارده سنتی

حلواارده سنتی از ارده خام تهیه می شود. در تهیه حلواارده ، اگر میزان ارده كم باشد، محصول بافت سفتی دارد و اگر میزان ارده زیاد باشد حلواارده شل خواهد شد. در هر حال میزان ارده در حلوا نباید از 50 درصد وزن كل كمتر باشد.

تولید سنتی حلواارده از مخلوط كردن ارده با شربت در یك همزن مخصوص در حال گردش و مالش دادن آن به مدت 30 تا 40 دقیقه است. نتیجه این كار بافت حلوا شامل الیاف بسیار نازكی است كه به آن نخ می گویند. ولی در دقایق پایانی با مالش دادن، حالنت نخی و كشش حلواارده از بین خواهد رفت. در این مرحله افزودنی ها و ادویه جات مختلف نظیر هل به مخلوط اضافه می شود. در پایان به مدت چند دقیقه همزن یك حالت لرزان ایجاد می كند تا حلول ارده حاصل نرم، یكنواخت و فاقد بافت شنی باشد. با این عمل محصول حالت مالیدنی مناسبی پیدا می كند. شاید تفاوت مهم این فرآورده با نوع صنعتی همین حالت ایجاد شده است.

قابل ذكر است از وانیل ، وانیلین، گلاب،‌مغزهای خوراكی گیاهی نظیر پسته، گردو، فندق و بادام زمینی نیز استفاده می گردد. در صورت استفاده از این مغزها میزان آن نباید كمتر از 4 درصد از وزن كل حلواارده باشد.

نحوه نگهداری حلواارده سنتی 

حلواارده سنتی به دلیل اینكه دارای كنجد می باشد كه سرشار از اسید های چرب اشیاع نشده است، خیلی زود در مجاورت با هوای گرم و تحت تأثیر نور و گرما،‌چربی های آن با اكسیژن تركیب شده و اكسید می شود. این حالت موجب ایجاد طعم تند و نامطلوب می گردد. حلواارده را باید در محلی خنك و دور از تابش نور خورشید نگهداری نمود. تاریخ مصرف آن توسط كارشناسان بهداشت شش ماه پس از تولید تعیین شده است. بدیهی است در صورتیكه در در محل مناسبی مثل یخچال نگهداری شود مدت زمان بیشتری قابل استفاده است.

مزایای مصرف حلواارده سنتی 

مهمترین مزایای مصرف حلواارده سنتی به عنوان یك ماده غذایی ایده آل را می توان در موارد زیر خلا صه كرد:

  • حلواارده سنتی به دلیل اینكه فاقد هرگونه افزودنی شیمیایی است و هنوز به روش سنتی و تا حدودی دستی تولید می شود، طعم و مزه طبیعی داشته و نسبت به حلواارده ای كه به روش صنعتی تولید می گردد از طرفداران بیشتری برخوردار است. بافت شنی و حالت زبری در حلوا شكری های صنعتی مورد پسند بسیاری از مردم نیست،‌در حالی كه این ویژگی در حلواارده وجود ندارد، به عبارتی حلواارده سنتی حالت كاملا مالش پذیر دارد.
  • روغن موجود در حلواارده یكی از بهترین منابع اكسیدان و اسیدهای چرب غیر اشباع است كه ارزش تغذیه ای و درمانی آن اثبات گردیده است. این تركیبات نقش مهمی را در پیشگیری از بیماری های قلبی عروقی ایفا می كند.
  • وجود انواع مواد مغزی نظیر ویتامین های E-B و D در حلواارده كمك قابل توجهی به سلامت مصرف كننده می كند.
  • حلواارده منبع خوبی از آهن و اسید فولیك است كه دریافت روزانه و كافی این تركیبات نقش موثری در پیشگیری از ابتلاء به كم خونی بویژه در كودكان و نوجوانان ایفا می كند.
  • كلسیم و فسفر موجود در حلواارده مانع از كاهش حجم توده استخوانی شده و از ابتلاء به نرمی و پوكی استخوان بویژه در سنین میانسالی و پیری جلوگیری می كند.
  • حلواارده با داشتن طبیعت گرم،‌مزه شیرین و بادارا بودن بیشترین مواد مورد نیاز بدن یك غذای مفید و پرارزش برای انسان است. البته در مصرف آن می بایست جانب احتیاط را رعایت نمود.
  • روغن كنجد موجود در حلواارده خواص بی نظیری مانند ضد سرطان ، ضد جهش و ضد التهاب را به همراه دارد.
  • ارده موجود در حلواارده فاقد هرگونه ماده شیمیایی است و خود به تنهایی غذای كاملی است.

فروشگاه كنجدك

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *