روغن ارده کنجد

روغن ارده كنجد از ارده كنجد مرغوب بوجاري شده

روغن ارده کنجد

روغن کنجد خالص از کنجد تازه ایرانی و مرغوب

کنجد

محصول گیاه کنجد به صورت کپسول و محتوی دانه های کوچک، مسطح و بیضوی شکل است که دانه کنجد نامیده می شود و بخش مورد استفاده این گیاه است.

کنجد به رنگ های سفید، خاکستری و سیاه هستند که نوع سفید مرغوبیت بیشتری دارد. کاربردی ترین قسمت کنجد، دانه آن است که نزدیک به 75% چربی و پروتئین در آن وجود دارد. کنجد منبع مهمی از نیاسین، اسید فولیک و توکوفرول (500 الی 700 میلی گرم در هر کیلوگرم) بویژه گاماتوکوفذول، مواد معدنی (5 تا 7 درصد)، فسفر (0.7 درصد) ،آهن و مقدار اندکی ویتامین A می باشد.

لازم به ذکر است کنجد ایرانی دارای بسیاری از مواد مغزی است که کنجد سفید با وجود استفاده بیشتر آنها را ندارد.

روغن ارده کنجد

روغن ارده کنجد از روغن های نیمه خشک و با مرغوبیت بالا است و دارای بو و مزه و کیفیت مطلوبیست. این دانه ارزشمند را به عنوان ملکه دانه های روغنی معرفی کرده اند. روغن ارده کنجد حاوی دو ترکیب فنولی سزامین (1.1-0.1 درصد) و سزامین (0.6-0.1 درصد) است. سزامین که از هیدرولیز سزامین موجود در دانه بدست می آید، بطور جزئی مسئول مقاومت روغن کنجد در برابر اکسیداسیون است. ضمن آنکه ترکیب سزامین و توکوفرول یک عملکرد سینرژیستس را در افزایش پایداری به اکسیداسیون ایجاد می کند.

روغن ارده کنجد حاوی اسیدلینولئیک و اسیداولئیک به نسبت مساوی است. آنالیز اسیدهای چرب موجود در روغن ارده کنجد در جدول زیر مشخص شده است.

ردیفنام اسید چربمیزان درصد
1اسید لینولئیک33% الی 50%
2اسید اولئیک33% الی 50%
3اسید پالمیتیک7% الی 12%
4اسید استئاریک3% الی 6%
5لسیتین1%

روغن کنجد مرغوب و خالص از کنجد خالص

طرز تهیه روغن ارده کنجد

برای تهیه روغن ارده کنجد ابتدا می بایست ارده کنجد را تهیه نمود و سپس برای جداسازی روغن ارده کنجد از ارده چها برابر میزان ارده به آن آب اضافه میکنند. نتیجه این کار قرارگیری آب و روغن ارده کنجد بر روی ارده است که به راحتی می توان از آن روغن ارده را استخراج نمود.

مراحل تولید ارده

برای تهیه ارده، دانه های کنجد بوجاری شده در مخازن استیل به مدت 8 ساعت خیس می خورند. پس از خارج کردن آب، دانه های خیس خورده به دستگاه پوست کنی منتقل می شوند. در این دستگاه به شیوه سنتی از ماسه برای ایجاد سایش و اصطکاک بیشتر دانه ها و تسهیل در جداسازی پوست استفاده می گردد. تحت اثر سایش و ضربه، پوست دانه ها شکسته شده، سپس به ترتیب به مخازن آب نمک اشباع و فوق اشباع منتقل می شوند.

دانه ها در مخزن اول به منظور ته نشینی پوسته های کنجد آغشته به ماسه و گل و لای احتمالی به مدت 6 ساعت و در مخزن دوم با هدف پاکسازی کامل دانه ها به مدت یک ساعت قرار می گیرند. هم زدن مداوم در یک جهت در این مخازن بویژه مخزن اول ضروریست.

قابل ذکر است پوست دانه عامل ایجاد تلخی جزئی در دانه کنجد کامل است. پوست گیری دانه کنجد تغییر قابل توجهی را در ترکیب شیمیایی دانه ایجاد می کند به طوری که میزان روغن افزایش یافته و تا حدودی از میزان کلسیم، فیبر خام، آهن و فسفر و اسید اگزالیک کاسته می شود. (بطور جزئی)

در مرحله بعد پوست به همراه ماسه ته نشین شده و مغز کنجد در سطح آب نمک قرار می گیرد. پوسته ها به وسیله یک مکنده از مخزم حاوی کنجد خارج می شوند. سپس مغز که در سطح آب نمک قرار دارد به حوض سیمانی دیگری که در آن شیر آب تعبیه شده،‌منتقل و با آب شستشو داده می شود تا عاری از نمک گردد.

در ادامه دانه های پوست کنده کنجد به کوره مجهز به همزن منتقل شده و در کوره به مدت 1 تا 2.5 ساعت حرارت دیده و برای اینکه در اصطلاح جا بیفتد حدود یک شبانه روز در کوره نگه داشته می شوند. در مرحله بعد دانه های کنجد به آسیاب منتقل می شوند. ماده حاصل از آسیاب همان ارده است.

در تهیه ارده باید دقت شود تا ارده سیاه نشود و رنگ آن کرم متمایل به زرد باشد.

خواص روغن ارده کنجد

ملکه روغن ها و یا روغن ارده کنجد سرشار از ویتانین E بوده و سبب لطافت و شفافیت پوست و جلوگیری از آلزایمر میگردد. همچنین جهت جلوگیری از مسدود شدن عروق و سکته قلبی، انواع سرطان های دستگاه گوارش، سرطان سینه و پروستات، جلوگیری از آرتروز و آب مروارید، کاهش میزان کلسترول بد خون و کاهش فشار بالای خون مصرف مداوم روغن ارده کنجد بیسار مؤثر است.

فروشگاه کنجدک

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *